Gefeliciteerd Nicole!

Home 5 nl-blog 5 Gefeliciteerd Nicole!

Op vrijdag 2 november heeft Nicole Schoute zich gecertificeerd als commercieel duiker na een praktijkexamen in de Marine haven in Den Helder. In deze blog beschrijft ze het examen:

ODit duikexamen was onderdeel van mijn commerciële duikcertificering, zodat ik overal ter wereld bevoegd ben om te duiken, inclusief in Nederland. In 2015 heb ik mijn commerciële SCUBA certificaat behaald in Denemarken, waar ik Maritieme Archeologie heb gestudeerd. Dit certificaat is wereldwijd geldig, behalve in Nederland vanwege strengere wetgeving. Wanneer ik zowel een theorie- als een praktijkexamen voldoende zou hebben afgelegd, zou mijn certificaat ook in Nederland geldig zijn.

In december 2017 slaagde ik voor mijn theorie examen, dat duikziektes en hoe deze te herkennen en te behandelen, lijnsignalen, Nederlandse duikwetgeving, natuurkunde en alle andere aspecten die te maken hebben met commercieel duiken behandelde. Uiteindelijk kon ik in november mijn praktijkexamen doen. Het praktijkexamen bestond uit twee onderdelen. Voor het eerste onderdeel moest ik afdalen naar 15m, gebruik makend van een speciale duiktabel. Eenmaal op de bodem moest ik een sein geven dat ik op 15m was en kon ik weer opkomen, tot 3m onder het oppervlak als onderdeel van de decompressiestop. Na een paar seconden op 3m te blijven kon ik weer opkomen en mezelf voorbereiden voor het tweede onderdeel, de rescue dive. Tijdens de rescue dive moest ik een bewusteloze duiker op 9m veilig naar het wateroppervlak brengen. Het meest belangrijke tijdens het redden van een duiker in nood is om rustig te blijven en iedere stap die je doet door te geven aan de oppervlakte, waar de duikploegleider aanwezig is. Het is belangrijk om de toestand van de duiker eerst te verkennen: is hij bewusteloos, ademt hij nog, heeft hij nog genoeg lucht, is hij vastgeraakt in iets, etc. Het meest belangrijk deel is om de duiker op een veilige en rustige manier boven te krijgen, met het hoofd voldoende achterover zodat de ademwegen vrijblijven. Toen ik de duiker had gered, kon ik de duikset afbreken en schoonmaken en wachten op mijn resultaten. Ik ben geslaagd! Dus vanaf nu mag ik officieel  commercieel SCUBA duikwerk doen in de hele wereld, inclusief Nederland!

More Stories

Loading...