Ons werk in het buitenland gaat verder!

Home 5 nl-blog 5 Ons werk in het buitenland gaat verder!

Alison James is Directeur van MSDS Marine en Senior Project Manager. Onlangs is zij als Senior in Nederland geregistreerd. In deze blog legt ze het registratieproces uit en waarom dit zo belangrijk is:

Als een professioneel maritiem archeoloog met meer dan 15 jaar ervaring heb ik hard gewerkt om mijn professionele status te behouden. Aangezien ik voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk werk ben ik al jaren lid van de Chartered Institute for Archaeologists (CIfA) en heb het niveau van een Member (MCIfA) bereikt, het hoogst haalbare niveau wat vergelijkbaar is met een Senior in Nederland.  CIfA waarborgt de professionaliteit in de archeologie door standaarden en regels op te stellen voor professionele ontwikkeling. Daarnaast worden er minimale inhoudelijke en ambachtelijke eisen voor onderzoek gesteld. CIfA-leden zijn professioneel geaccrediteerd en bekwaam in het bestuderen en beheren van de historische omgeving. Als CIfA-lid sluit ik me aan bij een strenge gedragscode en moet ik zorgen voor voortdurende professionele ontwikkeling om standaarden en bekwaamheid in de archeologie te waarborgen.

MSDS Marine werkt steeds vaker buiten het Verenigd Koninkrijk met partners uit andere landen. Een recent voorbeeld is het werk dat we hebben verricht voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Nederland, tijdens het welbekende Rooswijk project. Het Nederlandse systeem voor professionele archeologie vereist dat professionele archeologen zich registreren bij het SIKB ‘Actor Register’. Op deze website is meer informatie te vinden over het register: https://www.actorregistratie.nl/downloads

Om er zeker van te zijn dat we in de toekomst met Nederlandse partners kunnen samenwerken, heb ik onlangs het proces afgerond en ben nu erkend als Senior Actor met als specialisme Waterbodems en Onderwater Archeologie. In tegenstelling tot CIfa, waar je je lidmaatschap jaarlijks moet verlengen, vindt het Nederlandse registratieproces iedere vier jaar plaats. Net als bij CIfA ben ik als beroepsarcheoloog verantwoordelijk voor het bijhouden van alle activiteiten en publicaties, zodat ik me opnieuw kan registreren aan het einde van de periode van vier jaar.

Ik ben verheugd om nu professioneel erkend te worden in Nederland als KNA Senior Onderwater Archeoloog en als KNA Senior Archeoloog met als  specialisme Waterbodems. Dit is geweldig nieuws, voor zowel mij als voor MSDS Marine, waarvoor hopelijk nog vele spannende projecten in Nederland en elders zullen volgen, volgens dezelfde standaarden als in het VK!

More Stories

Loading...