#Rooswijk1740 – Oktober 2018

Home 5 nl-blog 5 #Rooswijk1740 – Oktober 2018

Een blog van Nicole Schoute, Rooswijk archeoloog voor de vondsten, gevestigd in Fort Cumberland bij Historic England:

Oktober was een erg drukke maand, waarin Kim Roche en ik het conserveringsplan voor meer dan 350 artefacten hebben afgerond. Dit houdt in dat we alle artefacten hebben gedocumenteerd en ze een toepasselijke conserveringsbehandeling hebben toegeschreven. Alle artefacten zijn nu in boxen en tanks geplaatst die gevuld zijn met zoet water. Het water wordt een aantal keer per maand verschoond, om zo alle artefacten te ontzouten. Ontzouten is een belangrijk proces, waarin alle zouten uit de objecten worden gewassen, zodat het uiteindelijke conserveringsproces zo goed mogelijk zal uitpakken.

In oktober hebben we ook veel voorbereidingen getroffen voor de specialisten vergadering, die werd gehouden op 12 november. Tijdens deze vergadering werd er onder andere gesproken over de verschillende specialismen en de voorlopige resultaten. Hiervoor was het van belang dat het conserveringsplan was afgerond en dat er zoveel mogelijk rӧntgenfoto’s waren gemaakt van de artefacten. Zowel het conserveringsplan als de rӧntgenfoto’s hebben Kim en mij een beter inzicht gegeven van de historische waarde van de objecten. Wij kunnen de specialisten nu een gedetailleerd overzicht geven van alle artefacten en op deze manier kunnen we samen de juiste beslissingen nemen in de komende maanden.

Voor de rӧntgenfoto’s hebben we gekozen om de meest dichte concreties uit te kiezen, waarvan we aan de buitenkant niet konden zien wat de inhoud is. Bij het maken van de rӧntgenfoto’s kunnen we in de concreties zelf kijken. Vaak zien we leegtes, waar ooit een ijzeren object aanwezig was en die de vorm heeft achtergelaten,  maar ook objecten die nog steeds aanwezig zijn kunnen hierin worden aangetroffen. Aangezien de inhoud van de meeste concreties onbekend was, waren we zeer blij verrast met enkele resultaten. Zoals verwacht waren er veel kanonskogels, musketkogels, glazen kralen en munten aanwezig, maar we hadden nooit verwacht om een slot, een sleutel en twee pistolen aan te treffen! Helaas is er alleen een leegte overgebleven van waar de sleutel ooit heeft gezeten, maar alle details hiervan zijn nog steeds zichtbaar.

Naast alle informatie die nodig is voor de specialisten vergadering, zijn we ook druk bezig geweest met het maken van 3d modellen voor de Dive Trail. De 3d modellen zijn gemaakt door middel van fotogrammetrie en laser scanning. Enkele van de modellen zijn al te bezichtigen op de MSDS Marine Sketchfab. De Dive Trail kan hier worden bezichtigd, maar zal nog vele veranderingen ondergaan tot en met begin januari 2019, wanneer de tweede fase van de Dive Trail zal worden toegevoegd. Dit tweede deel bevat meer 3d modellen, afbeeldingen van artefacten, interviews met specialisten en een Nederlandse vertaling.

More Stories

Loading...