Sandwich Flats – Een vrijwilligersvisie

Home 5 nl-blog 5 Sandwich Flats – Een vrijwilligersvisie

Projectdeelnemer Nick Reed heeft deze blog geschreven om zijn ervaringen met werken met MSDS Marine en de Nautical Archaeology Society bij Sandwich Flats te delen:

Terwijl ik thuis zat dacht ik na over een absoluut fantastische week met veldwerk aan de wrakken in Sandwich Bay. Misschien is het woord ‘Inter’ het beste om de week samen te vatten; intertidaal, intergenerationeel, internationaal en inter-organisatorisch.

Alle wrakken liggen in de intergetijdenzone in Sandwich Bay. Tijdens het werken aan de wraken is de noodzaak van plannen en weten wat je doen moet duidelijk benadrukt voordat je op de locatie begint. Zelfs met enkele vrij grote springtij hadden we maar een beperkte hoeveelheid tijd om onze taken uit te voeren. Vroege ochtenden waren het patroon van de week en we moesten altijd het water in de gaten houden. De wrakken waren een fascinerende assemblage, variërend van waarschijnlijk kleine kustvaartschepen tot een B-17 bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er was zelfs een reeks berichten die veel discussies veroorzaakte. De voorgestelde uitleg varieerde van visvallen tot kustverdediging tot aan de grenzen. De archeologen vertellen van alles; “Ritueel” is zelfs verschenen! Ondanks het feit dat de wrakken goed bekend zijn, lijkt er, afgezien van de B-17, weinig documentair bewijsmateriaal te zijn over hun geschiedenis. Ik denk dat dit ons allemaal het gevoel gaf dat we deelnamen aan een goed onderzoek in plaats van een cursus voor het leren van vaardigheden.

De leeftijden van de deelnemers (inclusief van het personeel!) varieerden van negen tot zeventig. De verscheidenheid van mensen van verschillende leeftijden en ervaringen was één van de geneugten van de week. We hadden mensen met zoveel vaardigheden in de week dat misschien interdisciplinair een andere ‘inter’ zou zijn om aan de lijst toe te voegen. Sommige vaardigheden en kennis waren specifiek voor archeologie, terwijl anderen mensen in staat stelden stukjes toe te voegen aan een fascinerende legpuzzel. Het was fantastisch om te zien dat onze echt jonge deelnemers enthousiast werden over de week. Ze namen deel aan hetzelfde niveau als iedereen en hun enthousiasme was echt verfrissend. Dit vermogen om de volgende generatie bij maritieme archeologen te betrekken en te enthousiasmeren is één van de belangrijkste voordelen van het leiden van een project als dit. Met zoveel te verkennen locaties was het vaak verwarrend om te onthouden aan welke we werkten; – was het SB0009 of SB0010 of was het SB0007? De enige waar we echt vertrouwen in hadden, was de Emma / Aiden – bijgenaamd naar onze twee jongste teamleden ter ere van hun eerste 2D-onderzoek. Het klinkt bijna als de naam van een boot!

De veldschool bracht mensen samen, letterlijk, van over de hele wereld. We hadden mensen uit het VK, Amerika, Australië, Spanje, Italië, Nederland en Egypte. Net zoals het intergenerationele aspect van de veldschool de week veel heeft gebracht, zo ook het internationale aspect. Lopend tussen de verschillende wrakken ging het gesprek vaak over wat er in verschillende landen gebeurde. We werden zelfs op een avond getrakteerd op een Egyptische maaltijd gekookt door Aytein, onze Egyptische collega. De cursus werd geleid door door de Nautical Archeology Society (NAS) en MSDS, dit had echte voordelen. De NAS-betrokkenheid betekende dat we allemaal weggingen met een tastbare uitkomst; punten voor het NAS-onderwijsprogramma. We hebben ook kunnen profiteren van de specialistische vaardigheden van NAS-leden, namelijk Chris en John met hun vaardigheden voor het vliegen van drones en landmeetkunde. Met MSDS konden we gebruikmaken van specialistische kennis en apparatuur die de geïnteresseerde amateur te boven zou gaan. Het werken met dergelijke enthousiaste en deskundige mensen wier dagtaak en passie maritieme archeologie is, was een echte buzz. Het zou te gemakkelijk zijn geweest om deze week een ‘leerervaring’ te noemen waarbij de professionals hun kennis en vaardigheden aan de amateurs meedelen. Dit is echter slechts een klein deel van wat er gebeurde. De hele week en het hele project voelde geweldig, iedereen maakte deel uit van het team. Veel van dit had te maken met de persoonlijkheden van de NAS- en MSDS-medewerkers, maar ik denk ook dat het ethos van beide organisaties een grote rol speelde. Als dit is wat MSDS en de NAS betekenen voor betrokkenheid van de gemeenschap, dan is dit zeker de weg vooruit en moet dit een voorbeeld zijn ​​voor andere organisaties. Ik verliet Sandwich op vrijdag en voelde me heel positief en enthousiast over mijn betrokkenheid en mijn opgedane kennis over maritieme archeologie. Ik ben ook meer zelfverzekerd over het in praktijk brengen van de vaardigheden die we geleerd hebben. Ik ontmoette een aantal lieve mensen en had veel plezier en kan niet wachten om volgend jaar opnieuw de cursus te volgen.

Met dank aan Peta, Mark, Sally, Kim en Nicole. Het was geweldig om met jullie samen te werken. Ik denk dat ik ‘Strictly’ misschien zelfs vanavond ga missen en in plaats daarvan een Photoscan-model bouw!

 

More Stories

Loading...