Vandaag (zaterdag 20 oktober 2018) is het de Internationale dag van de archeologie. Om dit te herkennen en mee te doen aan de wereldwijde vieringen heeft Alison James een blog geschreven over de bereik- en trainingselementen van het Rooswijk1740-project:
Internationale dag van de archeologie is een feestdag over alles wat te maken heeft met archeologie en de sensatie van ontdekking. Elke oktober presenteren archeologische organisaties over de hele wereld archeologische programma’s en activiteiten voor mensen van alle leeftijden en interesses. Of het nu gaat om een gezinsvriendelijke archeologiemarkt, een rondleiding door een plaatselijke archeologische vindplaats, een gesimuleerde opgraving, een lezing of een bezoek in het klaslokaal van een archeoloog, de programmas van de interactieve, praktische internationale dag van de archeologie bieden de kans om uw innerlijke Indiana Jones te verwennen. Dit jaar hebben we geen evenement kunnen plannen op de dag zelf, maar we houden een Rooswijk1740 open dag op zondag 11 november!
Om de dag te vieren lijkt het ons leuk om enkele van de successen van het Rooswijk1740-project te benadrukken. Dit is een archeologisch project met een internationaal team en heeft als kern betrokkenheid en training. Er zijn twee grote veldseizoenen geweest in 2017 en 2018 met meer dan 67 duikdagen en 191 duiken (dit is een enorm hoog aantal gezien de uitdagingen van duiken op de Goodwin Sands!). Wat echter verbazingwekkend is, is wat er bereikt is op het gebied van publieksbereik en opleiding.
Bereik en betrokkenheid
Aangezien de aard van de maritieme archeologie op de bodem van de zeebodem ligt en dit gebied alleen toegankelijk is voor mensen met de juiste opleiding en uitrusting, hebben slechts een klein aantal mensen de gelegenheid gehad om deel te nemen aan maritieme archeologieprojecten. Als een PADI-duikinstructeur zou ik het leuk vinden om elke persoon te leren duiken, maar dat is niet echt een praktische oplossing om de bredere gemeenschap aan te spreken! Betrokkenheid is echter om veel redenen belangrijk. Gemeenschappen die zich betrokken voelen bij een project kunnen de meest krachtige kampioenen, supporters en bewaarders zijn. Maritieme archeologie als een discipline ligt bijvoorbeeld ver achter in vergelijking met wat is bereikt door de mariene biologische gemeenschap. Hun gerichte bewustmakingsprogramma’s zijn nu tientallen jaren oud en de mariene biologie wordt in de hele samenleving en niet alleen binnen de duikgemeenschap gewaardeerd.
De locatie van het wrak Rooswijk wordt als bedreigd herkent op de Erfgoed in Gevaar-lijst van Historic England door het toenemende risico van onwettige berging door schattenjagers. Hoewel de betrokkenheid van de gemeenschap de omgevingsfactoren die de locatie bedreigen niet kan veranderen (tenzij rekening wordt gehouden met de ondersteuning op langere termijn van gemeenschappen als een mechanisme om te lobbyen voor meer financiering), werd al vroeg erkend dat het zou kunnen bijdragen aan het risico van ongeoorloofde toegang tot de locatie en plunderingen. De Historische gids voor het voorkomen van misdrijven van Historic England beveelt aan het gevoel van gemeenschapseigendom uit te breiden en lokale waakzaamheid aan te moedigen als een manier om de mogelijke criminaliteit op de locatie te verminderen. Een toename van het bewustzijn kan leiden tot meer waakzaamheid en het melden van verdacht of ongewoon gedrag. Wanneer de autoriteiten meer kennis van zaken hebben wordt het risico om opgepakt te kunnen worden opnieuw verhoogd. Het Rooswijk-project heeft een combinatie van open dagen, gesprekken en sociale media gebruikt om de lokale gemeenschap te betrekken, waaronder recreatieve duikers, gemeenteraden, havenautoriteiten, gebruikers van jachthavens, gemeenschapsarcheologiegroepen en anderen.
Zowel in 2017 als in 2018 hebben leden van het projectteam goed bezochte lezingen gegeven op het Ramsgate Festival (een lokaal gemeenschapsfestival dat tegelijkertijd met het projectwerk viel). Deze presentaties trokken elk jaar meer dan 80 deelnemers.
Het project heeft nu vier open dagen in Ramsgate gehad en er is een andere open dag gepland op 11 November 2018 in Portsmouth. Vandaag de dag hebben meer dan 950 mensen deze open dagen bijgewoond en hebben de kans gehad om materiaal van de locatie te bekijken en met duikers, conservators en andere leden van het projectteam te praten. Meer dan 400 mensen woonden de tweede open dag van het project bij. Bij vertrek werden de aanwezigen uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen over hun bezoek. 80 mensen gaven informatie over de plek waar ze vandaan kwamen om de open dag te bezoeken. Iets meer dan de helft van de mensen (42) kwam uit de omgeving (gedefinieerd als postcodes CT10, 11 of 12) en 38 mensen kwamen van aanzienlijk verder weg met hun gemiddelde afgelegde afstand voor hun bezoek 78 mijl. Er kwamen mensen uit Lancashire, Plymouth, Bristol, Birmingham, Londen en zelfs uit België om deel te nemen aan de open dag van het project, waaruit duidelijk blijkt hoeveel mensen de kans waarderen om deel te nemen aan een project als Rooswijk1740.
Reacties op de open dagen omvatten de volgende verhelderende opmerkingen:
Een geweldig en belangrijk project, internationaal maar relevant en lokaal belangrijk voor Ramsgate en Thanet. De open dagen zijn cruciaal voor betrokkenheid bij een grotere vaak niet-betrokken bevolking.
Het is heerlijk om zo’n enthousiasme te ontmoeten en het is zo inspirerend voor de kinderen om mensen te zien die houden van wat ze doen en er om geven om het te delen.
Fantastische displays en prachtige gidsen om ons te helpen het leven en de wetenschap van deze boot en zijn opgraving in te beelden. Meer alstublieft!
Bovendien werd de locatie op de zeebodem geopend voor bezoekende SCUBA duikers om recreatieve duikers de kans te geven het team aan het werk te zien. Deze gebeurtenis is waarschijnlijk het eerste geval van deze aard in de maritieme archeologie.
Het project heeft vanaf het begin een grote populariteit in de sociale media met @Rooswijk1740 pagina’s op Facebook, Twitter en Instagram en mensen worden aangemoedigd om de #Rooswijk1740 hashtag te gebruiken. Vonden werden opgenomen met behulp van fotogrammetrie en gestructureerd scannen van licht en geüpload naar Sketchfab zodra ze beschikbaar waren voor het publiek om te bekijken. Interpretatiepanels werden in de omgeving geplaatst om de gemeenschap over het project in te lichten.
Training
Vanaf het begin van het project Rooswijk1740 werden vele trainingsmogelijkheden en mogelijkheden om te duiken op de locatie van het wrak in het project inbegrepen. Het team besefte dat het project een echte mogelijkheid bood voor onderwijs en capaciteitsopbouw, vooral voor studenten archeologie, conservatie en maritieme geschiedenis. Twee fulltime conservatie stagiaires werden aangeworven in 2017 en het seizoen 2018 heeft geresulteerd in twee 18-maandelijkse betaalde rollen voor vroege carrière professionals in archeologie en instandhouding. Trainings- en loopbaanontwikkelingsmogelijkheden werden waar mogelijk aan het hele team geboden. Twintig universitaire studenten kregen twee weken durende stages die hen uitstekende ervaring in archeologische technieken bezorgden. Trainingsmogelijkheden werden ook ingebouwd voor leden van het publiek die geen archeologen of op erfgoed gebaseerde studenten waren. De Nautical Archaeology Society kreeg de taak om trainingscursussen uit te voeren in maritieme archeologie en specifieke vaardigheden zoals fotogrammetrie voor het publiek. Tot nu toe hebben 55 mensen een NAS-training voltooid die door het project is betaald en zes andere cursussen staan gepland voor later dit jaar en 2019. Educatieve kansen werden ook mogelijk gemaakt voor lokale kinderen. Vijftig kinderen namen deel aan een educatief bezoek aan de walfaciliteiten.
De toekomst
Het project bevindt zich nu in de post-opgravingsfase met artefacten die worden beoordeeld, geanalyseerd en bewaard. Bereik- en trainingsmogelijkheden zullen bij elke mogelijke gelegenheid worden geïdentificeerd en geleverd. Het project is een voorbeeld van hoe maritieme archeologie voor iedereen toegankelijk kan worden gemaakt, ongeacht leeftijd of vaardigheid. Het project blijft een internationaal project dat wordt weerspiegeld in zijn multinationale team. Op 10 januari 2019 wordt een virtueel duikparcours voor de site gelanceerd. Het parcours is het nieuwste van Historic England en zal nieuwe technieken van vertoning en interpretatie gebruiken om het publiek met de Rooswijk te verbinden, ongeacht hun vermogen om fysiek toegang te krijgen tot de locatie.
U kunt meer over het project te weten komen en op de hoogte blijven van updates, waaronder de lancering van het virtuele parcours, door @Rooswijk1740 te volgen op sociale media (Facebook, Twitter en Instagram).
Over het Rooswijk project:
De Rooswijk was een VOC-schip dat in Januari 1740 op de verraderlijke Goodwin Sands, bij Kent, gezonken is. Het schip met handelsgoederen was naar Batavia (het moderne Jakarta) vertrokken. De locatie wordt nu beschermd door de Protection of Wrecks Act 1973 en alle toegang wordt gecontroleerd door een licentiesysteem beheerd door Historic England in opdracht van de afdeling voor Digital, Cultuur, Media en Sport. De stoffelijke resten van het schip liggen op een diepte van ongeveer 25 meter en zijn eigendom van de Nederlandse overheid. De Britse overheid is verantwoordelijk voor het beheer van scheepswrakken in de Britse wateren, daarom werken beide landen nauw samen om de locatie van het wrak te beheren en te beschermen. Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Historic England (namens het Departement Digital, Cultuur, Media en Sport) zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijke beheer van de Rooswijk.
In 2016 werd een archeologisch onderzoek op de locatie uitgevoerd door RCE en Historic England welke aantoonde dat de locatie van het wrak bedreigd wordt. Als gevolg hiervan is in 2017 een twee jaar durende opgraving gestart. Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde culturele maritieme erfgoed in heel Europa en het is belangrijk dat culturele erfgoedbureaus kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat locaties zoals deze beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd worden door iedereen. Het project omvat een internationaal team onder leiding van RCE in samenwerking met Historic England. MSDS Marine is de Britse projectmanagers voor het project.