Nieuwe Virtuele 3D Tour Van Het Beschermde Scheepswrak Rooswijk

Home 5 nl 5 Nieuwe Virtuele 3D Tour Van Het Beschermde Scheepswrak Rooswijk

In 2017 en 2018 ondernamen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), Historic England Engeland en MSDS Marine een opvallende opgraving op de beschermde locatie van het scheepswrak Rooswijk. De Rooswijk was een schip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) dat 279 jaar geleden op 10 januari 1740 zonk op de Goodwin Sands. Het wrak bevindt zich voor iedereen verborgen onder de golven, behalve voor een klein aantal duikers. Maar daar is nu verandering in gekomen! Historic England heeft verschillende duiktochten gemaakt naar de wrakken in de Britse wateren, en MSDS Marine heeft nu een virtueel tour van de wraklocatie Rooswijk gemaakt in samenwerking met alle projectpartners van #Rooswijk1740. Nu kunnen zowel duikers als niet-duikers deze fascinerende locatie verkennen.

Het wrak Rooswijk is een Nederlands schip dat gezonken is in Engelse territoriale wateren en daarom eigendom van de Nederlandse overheid. De locatie wordt beheerd door Historic England. Om deze reden maakt het deel uit van het gedeelde maritieme culturele erfgoed van Europa en om dit te erkennen is dit de eerste tour van Historic England in twee talen, namelijk Engels en Nederlands. Dit is ook de eerste tour die de kijkers meeneemt door het archeologische proces van de ontdekking tot de onthulling na de opgraving. Archeologen en specialisten hebben video-interviews gegeven over hun werk met het materiaal van de locatie en de geheimen die ze eenmaal in het laboratorium ontdekt hebben.

In samenwerking met ArtasMedia en CyanSub is de tour gecreëerd met archiefmateriaal, geofysische enquêtes, onderwaterfoto’s en -materiaal en geavanceerde computer gegenereerde beelden. Dit bewijsmateriaal is samengevoegd om de locatie van het wrak tot leven te brengen en het publiek een glimp te geven van hoe het is om in het wrak te duiken. Nieuwe archeologische vondsten zijn in 3D beschikbaar gemaakt en gebruikers kunnen een model van het wrak verkennen en zien waar de delen gevonden zijn.

Hefin Meara, Marine Archeoloog van Historic England zei: “We zijn heel blij dat we dit fascinerende wrak tot leven hebben kunnen brengen. Het project heeft aangetoond dat onderwaterarcheologie voor iedereen toegankelijk is, waardoor we vanuit het comfort van ons eigen huis de geschiedenis in kunnen duiken.”

Martijn Manders, manager van het internationale programma voor maritiem erfgoed van RCE en de projectleider van het project #Rooswijk1740, zei: “Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde culturele maritieme erfgoed in heel Europa en het is belangrijk dat culturele erfgoedbureaus in staat zijn om samen te werken om ervoor te zorgen dat locaties zoals deze door iedereen worden beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd. Dankzij deze virtuele tour kan het publiek het wrak van de Rooswijk begrijpen en ervan genieten.”

Alison James, MSDS Marine, zei: “De toegang voor het publiek tot beschermde wraklocaties zoals de Rooswijk is heel belangrijk, omdat het een trofee is waar iedereen van kan genieten, niet alleen de archeologische gemeenschap. De virtuele toegang die deze tour biedt is ongelooflijk belangrijk, omdat het mensen in staat stelt om de locatie zelf te ontdekken, ongeacht hun vermogen om fysiek toegang te krijgen tot de locatie”.

Voor degenen die het materiaal persoonlijk willen bekijken wordt er op 3 maart 2019 in East Midlands een open dag van de locatie gehouden. Ontdek hier meer: https://msdsmarine.com/en/rooswijk1740-east-midlands-open-day/

Rooswijk is een beschermde wraklocatie en kan alleen worden bezocht met een vergunning. Deze vergunning is verkrijgbaar bij Historic England: https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1000085

Bezoek de virtuele tour van het wrak op: https://www.cloudtour.tv/Rooswijk

Over het project #Rooswijk1740

De Rooswijk was een VOC-schip dat in januari 1740 op de verraderlijke Goodwin Sands, bij Kent, gezonken is. Het schip met handelsgoederen was op weg naar Batavia (het moderne Jakarta). De locatie wordt nu beschermd door de Protection of Wrecks Act 1973 en alle toegang wordt gecontroleerd door een licentiesysteem beheerd door Historic England in opdracht van de afdeling Digital, Cultuur, Media en Sport. De stoffelijke resten van het schip liggen op een diepte van ongeveer 25 meter en zijn eigendom van de Nederlandse overheid. De Britse overheid is verantwoordelijk voor het beheer van scheepswrakken in de Britse wateren. Om deze reden werken beide landen nauw samen om de locatie van het wrak te beheren en te beschermen. Het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) en Historic England (namens de afdeling Digital, Cultuur, Media en Sport) zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijke beheer van de Rooswijk.

Een archeologisch onderzoek van de locatie in 2016, ondernomen door RCE en Historic England, toonde aan dat de plaats van het wrak een groot risico liep. Als gevolg hiervan is in 2017 een twee jaar durende opgraving gestart. Wrakken zoals de Rooswijk maken deel uit van het gedeelde culturele maritieme erfgoed in heel Europa en het is belangrijk dat culturele erfgoedbureaus kunnen samenwerken om ervoor te zorgen dat locaties zoals deze door iedereen beschermd, onderzocht, begrepen en gewaardeerd worden. Het project omvat een internationaal team onder leiding van RCE in samenwerking met Historic England. MSDS Marine is de Britse projectmanagers voor het project.

Over Historic England

Wij zijn Historic England (voorheen bekend als English Heritage), de openbare instantie die de historische plaatsen van Engeland verdedigt en beschermt. We zorgen voor de historische omgeving door deskundig advies te geven, mensen te helpen deze omgevingen beschermen en te verzorgen en het publiek te helpen deze omgevingen te begrijpen en ervan te genieten.

www.HistoricEngland.org.uk

Over de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (Nederland)

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het expertisecentrum van Nederland voor erfgoed. Erfgoedzorg is een publiek belang, waarvoor de overheid ook verantwoordelijkheid neemt. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een uitvoerend orgaan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Haar taken gaan verder dan alleen het behouden en beschermen van gebouwen, archeologische vindplaatsen en kunstwerken. Tegenwoordig besteedt de samenleving steeds meer aandacht aan de manier waarop cultuurhistorische waarden een plaats kunnen krijgen in ruimtelijke ontwikkelingsplannen en -projecten. Op deze manier geven we de tegenwoordige tijd een herkenbaar verleden.

Over MSDS Marine

MSDS Marine is een marine- en kustaannemer, gespecialiseerd in het beheer, de uitvoering en ondersteuning van archeologische projecten in het mariene milieu. MSDS Marine heeft een breed scala aan ervaring en expertise binnen de industrie, van het projectmanagement van grootschalige onderwateruitgravingen tot en met het voldoen aan archeologische licentievoorwaarden voorafgaand aan grote infrastructuurontwikkelingen. MSDS Marine levert geofysische en hydrografische diensten, waaronder het verzamelen, verwerken, visualiseren en interpreteren van gegevens.

MSDS Marine is een duikcontractant geregistreerd bij de HSE en biedt duik- en logistieke ondersteuning voor onderwaterprojecten op zowel Surface Supply als SCUBA, afhankelijk van de vereisten. MSDS Marine heeft ervaring met het bieden van ondersteuning aan de bredere maritieme sector, waaronder ecologische beoordelingen, pre- en postconstructie-onderzoeken en oplossingen voor gespecialiseerde enquêtes. MSDS Marine zet zich in om hands-on ervaring op te doen in de sector voor studenten, vrijwilligers en vroege carrièreprofessionals en het bevorderen van publieke betrokkenheid bij ons werk.

www.MSDSMarine.co.uk

More Stories

Loading...