Nicole’s tijd bij het #Rooswijk1740 Project

Home 5 nl 5 Nicole’s tijd bij het #Rooswijk1740 Project

In augustus 2017 mocht ik deel uit maken van het #Rooswijk1740 project in Ramsgate, Kent. In principe zou dit project, als onderdeel van een stage om meer kennis en ervaring op te doen binnen de maritieme archeologie, twee weken duren. Ik had het geluk dat ik de kans kreeg om terug te komen naar Ramsgate en nu werkzaam ben bij MSDS Marine.

Tijdens het project was de belangrijkste taak om alle artefacten te documenteren en te beoordelen die de duikers van het wrak hadden gelicht, nadat ze nauwkeurig de vondstlocatie in het wrak hadden vastgelegd. De vondsten die op de locatie werden gelicht, werden geregistreerd, in zakken en/of boxen met water gedaan en vervolgens naar het magazijn in Ramsgate gebracht, waar ze in grote tanks met zoet water werden gelegd om te worden gedocumenteerd. Tijdens de documentatie werden het object, het materiaal (of materialen) en de conditie van de artefacten beschreven, evenals de voorgestelde methode voor conservering. Verder werden de afmetingen, het gewicht en andere details vastgelegd. Ten slotte werden de artefacten met hun artefactnummer en een schaalbalk gefotografeerd.

Ik heb veel van de voorwerpen die van de site werden teruggevonden gedocumenteerd en ze gaven me een bredere kennis van artefacttypen, materialen en begrip van wat er aan boord was van een Nederlands VOC-schip. Naast de documentering heb ik ook 3D modellen van verschillende artefacten gemaakt met behulp van fotogrammetrie en een 3D lightscanner. Een van de grootste taken tijdens mijn tweede periode in Ramsgate was het deconcretiseren van een grote concretie van de site die veel verschillende artefacten bevatte zoals (kanons)kogels, glasfragmenten, ijzeren kettingen, touw en een leren messchede. De deconcretie duurde ongeveer twee weken en na elke dag werd een nieuw 3D-fotogrammetriemodel gemaakt van de laatste fase van de concretie en geüpload naar Sketchfab. Door modellen te uploaden naar Sketchfab konden niet alleen de mensen die in Ramsgate werkten de voortgang van het deconcretiseren zien, maar ook mensen die het project #Rooswijk1740 via internet volgden.

Na een paar weken documenteren van alle artefacten (behalve de munten die later op Fort Cumberland zouden worden gedocumenteerd) hoefde alles alleen nog maar zorgvuldig in dozen te worden verpakt en naar Fort Cumberland in Portsmouth te worden vervoerd, waar ze zouden worden gedeponeerd. Samen met twee andere collega’s van MSDS ging ik een week naar Fort Cumberland om een begin te maken met de documentatie van alle munten. Geen van de munten was op dit moment volledig gedocumenteerd, omdat ze voor beveiliging aan boord van het duikschip waren gehouden. Na een week werden enkele honderden verschillende munten gedocumenteerd. De meeste munten dateren tussen 1734-1739, maar er is ook een aantal munten dat veel vroeger dateert.

More Stories

Loading...